Vakantie

Nog twee dagen en dan vertrekken mijn vrouw en ik per auto naar Zweden. Het is sinds een jaar of tien in de zomer onze vaste vakantiebestemming. Er is een goede reden voor deze keuze. Welke grootouders willen immers niet graag regelmatig hun kleinkinderen zien? Fantastisch, dat dit tegenwoordig niet meer zo moeilijk is.

Dinsdagmorgen hopen we tussen zeven en acht uur te vertrekken. We doen het kalmpjes aan. Voor de eerste dag is de eindbestemming Nyborg in Denemarken. Het tweede traject gaat dan naar Jönköping in Zweden en halverwege de derde dag hopen we bij vrienden te arriveren die ons in hun stuga (zomerhuis) in midden-Zweden verwachten. Na een paar dagen bij hen resten dan nog de laatste 350 km naar Kramfors—een plaats van 22.000 inwoners, zo’n 20 km landinwaarts vanaf de Botnische Golf en ongeveer 600 km ten noorden van Stockholm.Inmiddels kennen we de meeste wegrestaurants en benzinestations langs de route op ons duimpje.

Ik heb er zin in. De afgelopen weken kwam er een ouderwets vakantiegevoel bij me boven, dat me herinnerde aan de jaren dat ik nog echt ‘werkte’. Je voelde dan zo rond mei-juni dat het tijd werd om er weer eens een paar weekjes helemaal uit te zijn. Zo voelt het nu ook. En toen ik woensdag vanuit Brussel terugreed naar Nederland en regelmatig caravans passeerde en tegemoetkwam, werd dat gevoel alleen nog maar sterker.

Maar er waren (en zijn)nog wel een paar dingen die eventjes ‘af’ moeten worden gemaakt, voordat we met een goed gevoel kunnen vertrekken. Donderdag en vrijdag heb ik nog aardig wat uurtjes besteed aan mijn Belgische baan, met o.a. het schrijven van een reeks e-mails en het werk aan een aantal documenten. En voordat we met alle potten pindakaas, pakken hagelslag en Jip-en-Janneke spullen, die op de Zweedse wenslijst stonden, kunnen vertrekken wil ik ook de laatste hand leggen aan een Nederlands project waar ik al geruime tijd mee bezig ben: het manuscript van een bijbels dagboek.

En dat gaat lukken. Er is nog een aantal bladzijden waar ik morgen kritisch doorheen wil gaan en dan kan het manuscript naar de persoon die voor de lay-out zorgt en die het daarna aan de drukker overdraagt. Het is een fiks project.366 overdenkingen van elk ca. 400 woorden schrijven is een behoorlijke klus. Er zitten dan ook heel wat uurtjes in. En ook mijn vrouw heeft haar aandeel geleverd door een laatste versie van het manuscript heel kritisch te lezen. Zij heeft ervoor gezorgd dat de meeste ‘moeilijke’ woorden door gewone Hollandse termen zijn vervangen en heeft me ook voor de nodige spelfouten behoed. We maken ons geen illusie dat er helemaal geen ongerechtigheden meer in te vinden zullen zijn, maar putten troost uit de ontdekking, die we deze week deden, dat zelfs in de eerste editie van de NBV (Nieuwe Bijbelvertaling), ondanks alle beroepscorrectoren, nog tientallen foutjes te vinden waren!Wat me verheugde was het feit dat mijn vrouw, al lezende van tijd tot tijd allerlei positieve opmerkingen liet horen over mijn werkstuk. Bij het doorlezen van eerdere manuscripten was haar lof meestal veel beperkter!

Het is de bedoeling dat het dagboek uiterlijk 1 oktober zal verschijnen. Er kan dan flink reclame worden gemaakt, met hopelijk als resultaat, dan heel veel kerkleden tijdig een exemplaar zullen aanschaffen om het per 1 januari 2013 te kunnen gaan gebruiken.

Verder is het een kwestie van inpakken en wegwezen! En van een paar weken genieten van het leven in Scandinavië en vooral, natuurlijk, van het samenzijn met onze zoon en schoondochter en hun gezin. En van genieten van een verse stapel Zweedse politieromans en de heerlijke Zweedse koffiebroodjes.