De wereld is klein

 

Weer is een week voorbij.  Aan afwisseling geen gebrek. Naast het inmiddels vaste patroon van mijn Loma Linda werkzaamheden, zijn er steeds weer overwachte ontmoetingen met mensen die ik ooit al eens ergens heb ontmoet, of mensen die ik in elk geval van naam ken of met wie ik wel eens heb gecorrespondeerd. Dat was deze week meermalen het geval. Bij mijn bezoek aan La Sierra kwam Keith Howsen naar me toe. Ooit zaten we beiden in het bestuur van Newbold College. Er ontwikkelde zich ook een leuk gesprek met dr. John Webster, een theologiedocent. Ooit ben ik bij zijn ouders in Kaapstad op bezoek geweest. Zijn vader, nieuwtestamenticus Eric Webster, is nu ver in de tachtig maar doet nog steeds mee aan marathons en loopt nog gemakkelijk de halve marathon. Later in de week, bij een bezoek aan een groep predikanten in Orange County, was er een jonge vrouw die mij vertelde dat zij ook als vijfjarig meisje met haar ouders (Gaspar en May-Ellen Colon) bij ons in Berrien Springs (MI) op bezoek was geweest, terwijl ik daar ook meteen een van de aanwezigen herkende als Tom Nesslund die ik een aantal malen in Letland tegen het lijf liep. Zo is de grote Adventwereld toch vaak verrassend klein.

Dinsdagavond was ik dus uitgenodigd door La Sierra University. Een aantal theologiedocenten hadden hun studenten samengebracht voor een lezing die ik daar hield. Ook de meeste theologiedocenten waren zelf van de partij. Ik  verzorgde een presentatie over de verschillen tussen het adventisme in Noord-Amerika en in Europa. Dat was ook een dag later het onderwerp voor de bijeenkomst met de predikanten van het district van Orange County (een van de politiek meest conservatieve streken van Amerika).

Ik denk nog steeds dat er wel duidelijke verschillen aan te wijzen zijn tussen Amerikaanse adventisten en Europese adventisten. Maar toch heb ik mijn ideeën op dit punt de laatste jaren aanzienlijk bijgesteld. De diversiteit onder Amerikaanse adventisten is enorm en het is daarom onmogelijk om van ‘de’ Amerikaanse adventist te spreken. En ook het Europese adventisme kent een grote (en steeds verder toenemende) diversiteit. Het meer ‘liberale’ deel van het Amerikaanse adventisme meent wellicht soms dat de Europese adventisten gemiddeld liberaler zijn dan hun Amerikaanse broeders en zusters, maar ze hebben vaak geen idee van de grote aantallen conservatieve of ultraconservatieve medegelovigen aan de Europese kant van de grote plas.  Een factor van betekenis is zeker ook dat de invloed vanuit de VS op het Europese adventisme veel groter is dan andersom. Een tsunami aan dvd’s en publicaties van onafhankelijke organisaties aan de rand van de kerk, een collectie ‘rechtse’ sprekers die graag worden uitgenodigd en daarbij met alle plezier hun eigen ticket willen betalen, en organisaties als 3ABN, GYC en ATS, doen gezamenlijk hun best om het Europees adventisme in orthodox vaarwater te houden en/of terug te brengen. Hoe dan ook, een presentatie over dit onderwerp levert geheid veel boeiende gespreksstof op.

Volgende week onderbreek ik mijn Loma Linda verblijf voor een vijftal dagen om een symposium in Friedensau (Duitsland) te kunnen bijwonen. Die afspraak was al lang geleden gemaakt en in overleg met de verschillende partijen werd besloten dat mijn LLU programma zou kunnen worden aangepast. De Friedensau Universiteit organiseert een symposium over het onderwerp: ‘De impact van de Eerste Wereldoorlog op het adventisme.’ De afsluitende lezing is op mijn bordje gelegd. Gelukkig heb ik die al grotendeels kunnen voorbereiden voordat ik naar Loma Linda vertrok. Ik ben erg benieuwd naar wat ik volgende week zoal te horen krijg, maar zie nog wel even op tegen de vlucht van LA naar Berlijn en enkele dagen later weer in omgekeerde richting. Met zoveel gratis mijlen heb ik binnenkort wel weer voldoende mijlen bijeengesprokkeld om een keer gratis naar de VS te kunnen vliegen en dat komt me later in het jaar goed van pas! Het is zoals onze grote denker Johan Cruyff ons ooit voorhield: ‘Elk nadeel heb ze voordeel.’