Blogs

Sinds een flink aantal jaren schrijf ik een wekelijkse blog. Ik wist dat ik niet de enige blogger ben in deze wereld, maar had geen idee hoeveel mensen bloggen. (Ja, dat is een heus werkwoord.) Via Google kwam ik tot de verbazingwekkende ontdekking dat onze wereld nu ca. 152 miljoen bloggers telt. Wereldwijd lezen zo’n drie miljard mensen dagelijks een of vaak meerdere blogs. Mijn wekelijkse blog is er dus een van de heel velen. Sommige blogschrijvers steken er zoveel tijd in en ‘marketen’ hun blog zo effectief dat het commercieel heel interessant wordt voor bedrijven om hen sponsoren. Ik behoor niet tot die categorie maar ben wel blij dat er enkele duizenden mensen zijn, verspreid over de aardbol, die mijn wekelijkse column met regelmaat lezen. Soms krijg ik bezorgde berichten als ik eens een keertje een dag later ben dan gewoonlijk, in de trant van: “Je bent tocht niet ziek, hoop ik?”

Ik ben ook iemand die een aantal blogschrijvers volgt. Een daarvan is Pearson Perspectives (https://www.pearsonsperspectives.com/blog), een product van Helen en Mike Pearson. Beiden waren voor hun pensionering verbonden aan Newbold College in Engeland. Mike heeft bijna zijn gehele werkzame leven ethiek gedoceerd, terwijl Helen vooral expertise heeft op de terreinen van communicatie en counseling. Beiden zijn ook begaafde sprekers. Uit hun blog spreekt hun enorme betrokkenheid, vanuit hun adventistisch-christelijk perspectief, bij maatschappelijke problemen en hun nadruk op het uitleven van christelijke waarden.

Naast blogs zijn er nieuwsbrieven of andere digitale berichten die automatisch bij mij binnenkomen. Ik ben wel kieskeurig in wat ik wil binnenlaten, want er is geen eind aan de verzoeken om materiaal over van alles en nog wat toe te mogen zenden. Maar sommige dingen zijn echt de moeite waard. Op mijn Facebook pagina vermeldde ik een paar dagen geleden dat een goede vriend van mij (Rudy van Moere) een website is gestart met de titel Bijbellezen met Rudy van Moere. Hij werkte lange tijd als predikant in Nederland en België, was docent aan Avondale College of Higher Education in Australië en voor zijn recente pensionering hoogleraar aan de Protestantse Theologische Faculteit in Brussel. Momenteel is hij nog steeds zeer actief met het geven van cursussen en gastcolleges en met kerkelijke activiteiten. Sinds enige tijd is hij bezig om veel van het boeiende materiaal dat hij heeft on-line te zetten en te bewerken voor een groter publiek (zonder aan diepgang in te leveren). Je kunt je gratis op zijn materiaal abonneren. Je krijgt dan bericht als er weer een nieuwe aflevering op staat. Tot dusverre is de site alleen in het Nederlands beschikbaar, maar met Google Translate kunnen ook Engelstaligen (en anders-taligen) van deze fantastische bron van kennis, informatie en inspiratie genieten. Het adres is: www.bijbellezenmetvanmoere.nl.

Sinds enige tijd lees ik een dagelijkse overdenking van Henri Nouwen (1932-1996), een van oorsprong Nederlandse katholieke priester. Hij had zich ontwikkeld tot een prominent docent aan de Amerikaanse Harvard Universiteit, gaf lezingen op allerlei plaatsen in de wereld en was de auteur van vele boeken. Hij kwam echter tot de conclusie dat dit alles hem innerlijk niet bevredigde. In 1986 nam hij zijn intrek in de L’Arche Daybreak gemeenschap in de omgeving van Toronto. Daar gaf hij tot zijn dood in 1996 een nieuwe vervulling aan zijn leven als pastor van de geestelijk gehandicapten en hun verzorgers die daar wonen. Een stichting beheert nu zijn geestelijke erfenis en zorgt ervoor dat er dagelijks een nieuwe, korte overdenking on-line staat. Deze is beschikbaar in een aantal verschillende talen. https://henrinouwen.org/1/ of https://www.nouwen.org/nl/rdfle.php. Deze meditaties zijn een goede manier om de dag te beginnen.