ACHTER DE GERANIUMS

Het is een nogal bijzondere gewaarwording. Ruim twaalf jaar geleden ging ik officieel met emeritaat. Maar eigenlijk voel ik mij pas deze laatste maand echt gepensioneerd. Dat gevoel werd nog verder versterkt toen ik woensdagmiddag, bij een heerlijke temperatuur, op het balkon van ons appartement letterlijk zat achter de geraniums, die de winter redelijk hebben overleefd.. Al die jaren sinds ik afzwaaide als voorzitter van onze kerk in Nederland heb ik steeds een vrij druk programma gehad en werkte ik eigenlijk nog steeds bijna fulltime. Maar nu is dat plotseling afgelopen—of in ieder geval afgebroken. Al mijn afspraken en reizen voor de komende maanden zijn geannuleerd en ik ben druk doende terugbetaling te regelen voor al gekochte vlieg- trein en ferrytickets.

Het leven is behoorlijk saai geworden en ik kan me goed voostellen dat er mensen zijn die door hun huidige semi-gevangenschap behoorlijk gedeprimeerd raken. Gelukkig heb ik daar nog weinig last van. Bij alle gevoelens overheerst dat van dankbaarheid dat in mijn familie- en vriendenkring nog niemand ernstige gevolgen van het Corona-virus heeft ondervonden. En gelukkig is onze woonplaats met zijn 23.000 inwoners geen haard van besmettingen. Het gaat volgens de regionale en plaatselijke media om enkele tientallen besmettingen en om één persoon die aan het virus is overleden.

De dagen lopen een beetje in elkaar over, maar ik probeer structuur te houden in mijn bezigheden. Ik sta zoals altijd vroeg op. De dag begint dan met een uurtje wandelen en op vaste tijden zijn er koffie- en theepauzes en de maaltijden. Mijn vrouw en ik doen om beurten boodschappen bij de supermark. En op sabbat luisteren en kijken we naar een preek van ds. Lex van Dijk, de predikant van de Adventgemeente in Harderwijk en naar de on-line dienst van de Adventgemeente in Antwerpen, die heel inspirerend is.

Het is leuk om telefoontjes en mails te krijgen van mensen die willen weten hoe we het maken en wij proberen ook meer dan gewoonlijk contact te maken met mensen van wie we denken dat ze dat wel zullen waarderen.

Ik ben altijd al een beetje een nieuws-junkie geweest die het nieuws via een reeks van verschillende kanalen volgt en dat is nu ook zeker het geval. Naast de nieuwste Corona feiten wil ik toch ook wel weten wat er daarnaast in de wereld—en vooral ook in de kerk—gebeurt. Daarnaast breng ik de dag voornamelijk achter mijn bureau door. Ik moet de komende week een paar artikelen schrijven en heb ook redactioneel werk voor het tijdschrift SPES CHRISTIANA dat nu door de vereniging van adventistische theologen in Europa wordt uitgegeven en waarvan ik tot hoofdredacteur ben gebombardeerd. En verder werk ik naarstig aan een nieuw (Engelstalig( bijbels dagboek dat voornamelijk bedoeld is voor mensen die leiding geven binnen de Adventkerk, op alle niveaus. Voordat ik aan deze blog begon had ik net overdenking nr. 211 (van de 366 meditaties) afgerond!

Ach, misschien gaat deze vorm van gepensioneerd zijn ook wel wennen. Maar toch hoop ik dat ik weer snel terug kan naar het patroon dat me de afgelopen twaalf jaar goed is bevallen!