Schrijvers en hun boeken

Een ontmoeting met auteurs heeft meestal als bijkomend voordeel dat je een gratis exemplaar van hun nieuwste boek krijgt. Onlangs heb ik twee weken in Zuid-Californië doorgebracht voor een aantal spreekbeurten (en in verband met het ontvangen van de Charles Elliott Weniger Award of Excellence). Dit gaf me tevens de gelegenheid om vrienden en enkele collega’s te ontmoeten die ik zeer bewonder. Onder hen zijn bijvoorbeeld Richard Rice, David Larson en Zack Plantak, die allemaal lesgeven aan de School of Religion van de Loma Linda University. In hun vakgebied zijn het zonder uitzondering eminente wetenschappers en begaafde docenten. Niet ver van Loma Linda University is nog een andere adventistische universiteit: La Sierra University. In de buurt van de campus komt elke donderdagochtend een clubje adventistische theologen samen. Ze noemen hun informele bijeenkomst: The Dead Prophet Society. Ik had het genoegen hen te ontmoeten op hun gebruikelijke vergaderlocatie: Starbucks.

Een van de aanwezigen was Fritz Guy. Hoewel hij zich in de leeftijdscategorie van de ‘sterken’ (Psalm 90) bevindt, is zijn geest nog steeds haarscherp. Als er een lijst zou bestaan van de tien meest invloedrijke adventistische theologen, zou hij er zeker bij zijn. Hij is misschien wel het bekendst om zijn boek Thinking Theologically: Adventist Christianity and the Interpretation of Faith (Andrews University Press, 1999). Het was een geloofs-versterkend genoegen om het te lezen – nu al vele jaren geleden. Onlangs heeft Fritz Guy samen met Dr. Brian Bull (een patholoog aan de Loma Linda Universiteit) een serie van drie boeken geschreven over een onderwerp dat voor veel adventistische gelovigen heel belangrijk blijft, namelijk: Hoe lees je het boek Genesis, in het bijzonder de hoofdstukken 1-11. Fritz gaf me een exemplaar van het derde boek van de serie, dat onlangs van de pers kwam. Het is uitgegeven door Adventist Forum, de organisatie die o.a. Het tijdschrift Spectrum uitgeeft.

Thuisgekomen stond dit boek, getiteld God, Genesis & Good News, bovenaan mijn leeslijst. Het bleek een van die boeken te zijn die de conclusie bevestigen waartoe je al min of meer was gekomen, maar die dat zo verwoorden dat je een veel stevigere greep op de materie krijgt. Brian Bull en Fritz Guy gingen op zoek naar een nieuwe vertaling van de oorspronkelijke Hebreeuwse tekst, die zij de Original Hearers Version (OHV) noemen. Ze vertellen de lezers van hun boek dat ze het Genesis-verslag alleen goed kunnen begrijpen, als ze achterhalen hoe de oorspronkelijke hoorder het begreep. Het boek Genesis mag niet gebruikt worden om antwoorden te vinden op moderne wetenschappelijke vragen. Het is theologie en geen wetenschap, of proto-wetenschap. Het gaat over God en zijn werken, zoals de eerste hoorders dat begrepen, enkele duizenden jaren geleden. Als je het zo leest, hoef je niet meer te proberen om de bijbelse verhalen te verzoenen met de huidige stand van het wetenschappelijk onderzoek. Ik heb zojuist de twee vorige delen van deze trilogie besteld en kijk ernaar uit om deze ook te lezen.

Ronald Graybill was ook aanwezig op de Starbucks-bijeenkomst. Hij is een bekwaam historicus. Dertien jaar van zijn werkzame leven heeft hij doorgebracht als belangrijk staflid van de E.G. White Estate, het kantoor dat zich bezighoudt met het literaire erfgoed van Ellen White. Hij gaf me een exemplaar van zijn boek dat ook onlangs verscheen: Visions and Revisions: A Textual History of Ellen G. White’s Writings (uitgegeven door Oak and Acorn, 2019). Ik las Graybill’s boek toen ik nog in de VS was. Graybill geeft een fascinerende beschrijving van het proces dat begint met het handgeschreven manuscript en eindigt met een gedrukt exemplaar van Ellen White’s boodschap. Het ontcijferen van de originele documenten is vaak veel uitdagender dan de meeste mensen weten en de rol van haar man James en van veel assistenten in de verdere verwerking van wat Ellen White schreef was, is in de meeste gevallen veel omvangrijker dan de meeste huidige lezers weten. Bonnie Dwyer, de redacteur van Spectrum, die toevallig (net als ik) een eenmalige gast was bij de Starbucks-bijeenkomst, vroeg me om een recensie van het boek te schrijven voor Spectrum. Ik ging daar graag mee akkoord. De review staat nu op de Spectrum website. Zie: https://spectrummagazine.org/2020/visions-and-revisions-textual-history-ellen-g-whites-writings-book-review