Gezondheid

 

Net als de meeste mensen hoop ik op een gelukkig, lang en gezond leven. En als iemand die in God gelooft bid ik daar ook om. Hoe dat dan precies werkt, weet ik niet—want het is een ervaringsgegeven dat voor veel gelovigen het leven net zo onverwachts een nare wending kan nemen als voor alle anderen. Maar zeker op het punt van gezondheid besef ik natuurlijk wel dat ik mijn eigen bijdrage moet leveren. Daarom probeer ik ook zo vaak als mogelijk is ’s morgens een uurtje te wandelen. Ik rook niet en ik drink geen alcohol en gebruik maar heel weinig frisdrank. En ik beperk mijn bezoeken aan de Mac, en aan soortgelijke instanties. Goddank ben ik nog redelijk vitaal en beschik ik nog over een aardige dosis energie. Maar veel succes bij het kwijtraken van wat overtollige kilo’s heb ik recentelijk niet geboekt.

Ik neem trouw mijn pillen in die de arts mij heeft voorgeschreven om mijn bloeddruk en suikerspiegel op het juiste niveau te houden. Maar nu hoorde ik een paar dagen geleden op het journaal dat medicijnen heel anders kunnen gaan werken als je op leeftijd komt, en dat je misschien de risico’s van het afbouwen van je medicijngebruik maar moet accepteren, omdat door die medicijnen juist de kans op heel ernstige andere problemen toeneemt. Tja, wat moet je daarmee? (Trouwens: deze week was er ook een bericht, dat niet zo relevant was voor mij, dat vrouwen gemiddeld ongezonder zijn dan mannen; een van de redenen is dat de meeste medicijnen niet op vrouwen zijn getest en wellicht wat minder doeltreffend zijn dan bij mannen.)

Als leek op medisch gebied neem ik allerlei onderzoeken steeds meer met een korreltje zout (hoewel natuurlijk niet met teveel zout, gezien de negativee effecten van te veel zout op de bloeddruk!). Vaak zijn er tegenstrijdige uitkomsten. Moet je nou wel of niet behoorlijk wat melk drinken? Hoe gezond is ‘gezonde’ margarine? En hoeveel fruit is nu gezond? Is het echt zo (zoals we deze week hoorden) dat 20 gram noten eten per dag levensverlengend is? En is zwemmen echt goed voor eens mens? (Mijn internist vertelde me onlangs dat zwemmen de minst productieve manier van lichaamsbeweging is!) Hoe goed of slecht is een glas wijn per dag of regelmatig een stukje vlees (afgezien van ecologische aspecten)? En uiteraard duikt altijd weer de vraag op: hoeveel kopjes koffie en/of thee per dag kun je probleemloos drinken?

Bewust gezond leven heeft godsdienstige implicaties. Je bent als mens (en zeker als christen) verantwoordelijk voor wat je je met je lijf doet. Het heeft ook maatschappelijke implicaties: hoe kun je ertoe bijdragen dat de zorg in je land betaalbaar blijft? Maar misschien nog belangrijker is dat lang gezond blijven je leven fijner maakt en er in veel gevallen voor zorgt dat je minder gauw mantelzorg en andere inspanningen van anderen nodig hebt. Maar voeding moet ook een bron van plezier blijven. De Heer geeft ons niet voor niets onze smaakpapillen gegeven.  Ja, en verder, is een van de belangrijkste aspecten van gelukkig en gezond leven: zin geven aan je leven en plezierig samen-leven met anderen.

Tenslotte is er de geweldige uitspraak in het bijbelboek Klaagliederen (3:22, 23) waaraan we aan het begin van elke dag heel even zouden moeten denken: Genadig is de HEER: wij zijn nog in leven! Zijn ontferming kent geen grenzen. Elke morgen schenkt hij nieuwe weldaden. – Veelvuldig blijkt uw trouw.