Leeftijd

Het is vrijdagmorgen in Nederland. Enkele uren geleden is in de Verenigde Staten President Donald Trump officieel gekozen als kandidaat voor de Republikeinse partij in de presidentsverkiezingen die op 3 november gaan plaatsvinden. Hij zal het, samen met Mike Pence, als kandidaat voor het vice-presidentschap, gaan opnemen tegen de Democratische Joe Biden, die Kamala Harris als “running mate” heeft gekozen. Het wordt buitengewoon spannend. Ik zal de strijd in de komende weken op de voet blijven volgen en zie nu al uit naar het eerste debat tussen Trump en Biden op 29 September a.s.

Een element dat in deze verkiezingsrace een belangrijke speelt is leeftijd. Steeds weer wordt er door de Republikeinen op gehamerd dat Biden veel te oud is om het presidentschap nog goed te kunnen vervullen. Hij is nu 77 jaar en hij zal (als hij wint) 78 jaar zijn als hij zijn termijn als president van de VS begint. Daarmee hebben de republikeinen natuurlijk wel een punt. Maar dan moeten zij eerlijkheidshalve wel erkennen dat hun Donald ook zijn jeugd ver achter zich heeft gelaten. Hij werd op 14 juni 1946 geboren en is nu dus 74 jaar. Mocht hij winnen, dan bereikt hij tegen het einde van zijn tweede termijn ook de leeftijd van 78 jaar!

In de Verenigde Staten wordt tegen leeftijd anders aangekeken dan in ons land. Wij hebben een pensioengerechtigde leeftijd (momenteel 66 jaar en 4 maanden) en vinden het normaal als mensen dan met pensioen gaan of verplicht worden om hun baan te verlaten. In de Verenigde Staten wordt het moment waarop mensen stoppen met werken veel meer overgelaten aan hun eigen keuze. Je ziet dan ook veel mensen doorwerken tot ver in de zeventig, of zelfs nog aanzienlijk langer. (Helaas kunnen in “het rijke Amerika” veel mensen het zich trouwens ook niet permitteren om op te houden met werken.)

Ik kan niet ontkennen dat ik ook na mijn 65e best nog een tijdje had willen doorwerken en daartoe (denk ik) mentaal en fysiek ook wel in staat was. Wat flexibeler omgaan met het moment waarop mensen stoppen met werken dan wij in Nederland doen, zou ik dan ook toejuichen. Dat neemt niet weg dat je je wel moet afvragen of mensen van 78 jaar nog wel een ontzettend zware baan zouden moeten ambiëren. Je zou zeggen dat er tussen 328 miljoen Amerikanen wel enkele geschikte jongere leiders te vinden moeten zijn. Overigens moeten we dat aspect ook in de gaten houden als we in 2021 weer nieuwe leiders kiezen voor de wereldwijde Adventkerk. De huidige voorzitter, Ted N.C. Wilson zal 71 zijn als de komende kerkelijke verkiezingen plaatsvinden en hopelijk zal dan ook de vraag aan de orde komen (naast een reeks andere overwegingen, hoop ik) of het verstandig is iemand van boven de 70 te herkiezen als de belangrijkste leider van de kerk.

Er was de afgelopen week in de Nederlandse media een andere leeftijdskwestie aan de orde. Nu de Coronacrisis aanhoudt en gevreesd wordt dat zich een tweede golf van besmettingen zal voordoen, wordt door sommigen geopperd dat de ouderen wellicht in een soort langdurige lichte quarantaine zouden kunnen gaan. Zij behoren immers tot de meest kwetsbaren in de samenleving, zo luidt het argument. Jonge mensen moeten oppassen dat zij opa en oma niet besmetten. Als nu de ouderen zich wat uit het maatschappelijk leven terugtrekken, kunnen jongeren zich vrijer bewegen. Dat moeten de ouderen toch wel voor de jongeren kunnen opbrengen.

Ik kan me er boos over maken dat ouderen voortdurend als “kwetsbare” mensen worden getypeerd. Dat er zoveel sterfte was in verpleeghuizen was vooral te wijten aan hoe men in eerste instantie met het Corona-gevaar omging. Bovendien zijn er heel veel ouderen die vitaal zijn en veel minder kwetsbaar zijn dan talloze anderen in andere leeftijdscategorieën. Maar het grootste bezwaar is dat we alles moeten doen om een tweedeling in de samenleving tussen oud en jong te voorkomen. Een gezonde samenleving bestaat uit mensen van alle leeftijden. Ook in het bestuur van een land of van een organisatie (en van een kerk) moet er een balans zijn tussen mensen van diverse leeftijden.

Of het verstandig is om iemand van 78 op de hoogste post te zetten is een redelijke vraag. Maar in sommige gevallen kun je misschien beter iemand van 78 hebben dan van 74.