Een gevarieerde week

Ik aarzelde nogal om aan deze blog te beginnen, want mijn laptop heeft kuren. Van tijd tot tijd zijn er dagenlange of wekenlange perioden waarin de letter “r” niet op het scherm wil verschijnen. De enige manier waarop ik dan een tekst kan produceren, is de letter “r” te kopiëren en dan steeds op de plek te plakken waar die nodig is. Het is reuze vervelend. Het schijnt overigens dat Apple het probleem kent en dit mankement voor een deel van hun MacBook Air productie gratis verhelpt. Mijn apparaat komt ervoor in aanmerking, maar dan ben ik het ding wel een weekje kwijt. En dat heeft me er tot nu toe van weerhouden om van deze service gebruik te maken. Juist op het moment dat ik bijna in staat ben om het raam te openen en definitief afscheid te nemen van mijn laptop, houdt het probleem plotseling op, om pas over enkele weken weer opnieuw op te duiken. En dat is nu dus het geval . . . Ik denk dat het nu echt tijd wordt om naar een Apple shop te gaan en mijn computer in te ruilen. Temeer omdat de kwaliteit van de accu nu ook heel sterk is teruggelopen.

Het leven is echter niet allemaal kommer en kwel. Vroeger dan ik had verwacht was de Nederlandse versie van mijn boek over de wederkomst van Christus vorige week klaar. Binnen enkele dagen zal het verkrijgbaar zijn via de webwinkel van het kantoor van de Adventkerk: https://www.servicecentrum-adventist.nl. Ik hoop dat het een goed onthaal mag vinden en dat veel lezers antwoorden mogen vinden op vragen die ze over dit onderwerp hebben. De oorspronkelijke Engelse versie werd vorig jaar uitgegeven door Stanborough Press, de adventistische uitgeverij in het Verenigd Koninkrijk. Het is te verkrijgen via hun webshop: https://lifesourcebookshop.co.uk.

Helaas zijn de boeken van Stanborough Press niet via Amazon en andere webwinkels verkrijgbaar. Normaliter distribueert de Pacific Press in de Verenigde Staten via het Adventist Book Center netwerk de boeken die door Stanborough Press worden uitgegeven. Ik krijg echter zo langzaamaan de indruk dat ergens iemand de promotie van mijn boek in de VS tegenhoudt. Jammer. Het goede nieuws is dat er een aantal adventistische uitgeverijen zijn in andere landen die het boek willen vertalen en een editie willen uitbrengen.

Wie boeken schrijft kent het gevoel van euforie als je het kant-en-klare product eindelijk in handen hebt. En ook al is dit bepaald niet mijn eerste boek—-de teller staat nu op ongeveer dertig—-dat gevoel van voldoening wordt er niet minder op! Maar voldoening is er ook nog steeds als ik een artikel zie verschijnen op een populaire website. Spectrum plaatste deze week op hun website mijn boekbespreking van Michael Campbell’s laatste boek: 1922—the Rise of Adventist Fundamentalism. Ik hoop dat we nog veel boeken van zijn hand zullen zien. Campbell is bezig zich te ontwikkelen tot een nieuwe George Knight, die in de afgelopen decennia de toon aangaf in adventistische geschiedschrijving.

Maar nu we aan de vooravond staan van het 61e wereldcongres van de kerk, dat vanaf 6 juni in St. Louis (VS) wordt gehouden, zijn er voortekenen die bepaald niet vrolijk stemmen. Enkele dagen geleden verscheen in het blad Review, het officiële orgaan van de kerk, een artikel waarin Laurel Damsteegt het principe van het gezag van de man boven dat van de vrouw (“male headship”) als bijbels verdedigt. Laurel is de vrouw van de uit Nederland afkomstige Gerard Damsteegt, een theoloog die onlangs met pensioen is gegaan en een van de vurigste tegenstanders is van inzegening van vrouwen tot het ambt van predikant. Zijn vrouw is het volledig met hem eens. Waarom dit artikel zo kort voor het begin van de Generale Conferentiezittingen verschijnt doet heel wat vragen rijzen. Is het een betreurenswaardige beslissing van de hoofdredacteur? Of is hij van hogerhand ertoe aangezet om dit artikel juist nu te publiceren?

Iets anders wat mij mijn wenkbrauwen—-om het voorzichtig te formuleren—-deed fronsen is de aankondiging dat de stafleden die naar St. Louis afreizen worden opgeroepen om net voor ze met hun werk beginnen nog even, onder aanvoering van Ted Wilson, 90.000 exemplaren van de Grote Strijd aan het publiek in St. Louis uit te delen. Wel, de leden van het benoemingscomité, en vervolgens de afgevaardigden, moeten beslissen of zij aan dit soort activiteiten een halt willen toeroepen . . .

One thought on “Een gevarieerde week

  1. Siebe Vink

    Je kunt die twee simpel googelen en dan stokt je adem wanneer je ze hoort preken. Onversneden 19de eeuws fundamentalisme overgoten met enorme hoeveelheden Ellen White en (Amerikaans) oerconservatisme waar je bang van wordt. Disgusting! Hoe sektarisch wil je het hebben? Laurel Damsteegt presteert het om feminisme op één lijn te zetten met ‘spiritisme’. Dat die lui een platform krijgen waar ze hun gevaarlijke nonsens kunnen spuien is onbegrijpelijk.
    Trouwens: ik raad de bewoners van St. Louis aan, wanneer ze dat foute boek The Great Controversy in hun maag gesplitst krijgen, het te aanvaarden om het thuis in de open haard te gooien. Beter wat giftige stoffen in de lucht dan het gif de harten van mensen bezoedeld!

Comments are closed.