Diversiteit

 

 

Een Zweedse homoseksuele adventist vertelde mij dit weekend dat hij al veertig jaar samen is met zijn partner. Maar hij vertelde mij ook dat hij, toen hij uit de kast kwam, door zijn plaatselijke Adventgemeente meteen van zijn lidmaatschap werd beroofd. Een lesbienne uit de Verenigde Staten die actief was in het kerkelijke campmeeting circuit met lezingen over gezinstherapie vertelde aan de groep dat zij, nadat zij duidelijkheid had gegeven over haar seksuele geaardheid, nooit meer een uitnodiging had ontvangen om een lezing te komen houden bij adventistische kerkelijke evenementen. Ik vroeg een homoseksuele man uit Schotland die na vele jaren van ontkenning uiteindelijk aan zichzelf en anderen had toegegeven dat hij ‘zo’ was, of hij in zijn plaatselijke gemeente kon blijven functioneren. Gelukkig had men hem niet als lidmaat geschrapt, maar hij kon zijn eerdere functies niet behouden. Een Keniaanse (tamelijk) jonge man was naar Glascow verhuisd om in eigen land aan de schier ondragelijke druk te ontsnappen dat het toch wel hoog tijd werd dat hij een vrouw zocht. Het waren slechts vier van een reeks van aangrijpende verhalen.

 

Het afgelopen weekend was er een weekend van de internationale Kinship beweging—de adventistische organisatie van en voor ‘gays and lesbians’ in het Limburgse Neer. Ik was op vrijdagavond en op zaterdag de gastspreker en hield een viertal lezingen over ‘the celebration of diversity.’ Hoe gaat onze cultuur om met diversiteit? Wat zijn de bijbelse perspectieven? Hoe ging en gaat de Adventkerk om met ‘diversiteit’? Welke toekomstige ontwikkelingen kunnen we verwachten? Het was voor mij en mijn vrouw een buitengewoon boeiende en verrijkende ervaring om samen te zijn met enkele tientallen geloofsgenoten uit een aantal landen die ‘anders’ zijn en met dat ‘anders-zijn’ zo goed en zinvol mogelijk willen leven en ook graag ‘gewoon’ en zonder gediscrimineerd te worden lid van onze geloofsgemeenschap willen zijn.

 

Ik bevond mij korte tijd in een wereld die mij grotendeels vreemd is. Ik kan niet invoelen wat het is om homo te zijn. Ik moet ook erkennen dat ik (nog) geen antwoord heb op alle theologische vragen en ook niet goed weet hoe we een mentaliteitsverandering in de kerk kunnen bevorderen en mensen kunnen helpen een geweldige sprong te maken in de manier waarop de kerk hen door de jaren heen heeft leren denken. Maar het weekend heeft zeker mijn overtuiging gesterkt dat de kerk niet het recht heeft broeders en zusters die ‘anders’ zijn en in een monogame relatie geluk hebben gevonden, de deur te wijzen of als tweederangs leden te behandelen.

 

Vanuit Neer spoedden wij ons op zondagmorgen naar de Open Dag van de kerk in Huis ter Heide, waar Kinship aanwezig was met een kleine stand, met het doel om op een niet confronterende manier informatie te geven en in gesprek te komen met Nederlandse adventistische homo’s.  Het is in elk geval positief dat deze bescheiden aanwezigheid niet tot vervelende protesten leidde.

 

De Open Dag op zich was een ervaring van een heel andere orde dan het Kinship-weekend in Limburg, maar niet minder fijn om bij te wonen. Mede dank zij het fantastische weer, maar ook door de puike organisatie, was het een waar feest van diversiteit. Heel wat van de aangeprezen waren in diverse kraampjes vallen niet direct binnen mijn belangstellingssfeer, maar het is geweldig dat hier allerlei activiteiten van verschillende snit, van ‘links’ tot ‘rechts’, naast elkaar de ruimte kunnen krijgen en in al hun bonte verscheidenheid kunnen laten zien dat we één kunnen zijn in diversiteit.