Droom

 

Het was gisteren een aangename dag. Ik had het voorrecht de gastspreker te zijn op het jaarlijks congres van de Belgische Adventkerk—een soort toogdag voor de leden van de kerk in Vlaanderen, Wallonië en Luxemburg. Het motto van de dag was: ‘Je kunt een verschil maken!’ En dat moest dan ook het thema zijn voor mijn preek. Het was niet zo eenvoudig om te beslissen hoe ik dat zou kunnen aanpakken. Ik heb daar dan ook behoorlijk mee geworsteld, zoals dat in vakjargon heet. Het is, in al zijn eenvoud, een thema waarop ik wat moeilijk vat kon krijgen. Maar ik denk dat het uiteindelijk toch gelukt is wat zinnigs te zeggen. En het was, al met al, een fijne dag.

 

In de komende weken zijn er behalve een aantal ‘gewone” preekbeurten weinig ‘bezigheden buitenshuis’. Ik hoop nog wel in de loop van de maand een paar dagen in Zweden te zijn vanwege de verjaardag van mijn  kleindochtertje, maar verder is het de bedoeling om vooral veel tijd achter mijn bureau door te brengen. Ik ben met een aantal projecten bezig, maar eerst vragen nu vooral drietal dingen de aandacht.

 

Het eerste is een uitgebreide recensie van de twee adventistische studiebijbels die in 2010 binnen de Adventkerk verschenen zijn: de Remnant Study Bible en de Andrews Study Bible. Ze zijn geheel verschillend van karakter. Aan mij de boeiende taak ze te vergelijken en hun zwakke en sterke punten te beschrijven in een stevig artikel voor Spectrum—een onafhankelijk adventistisch tijdschrift (door velen gezien als meer dan een tikkeltje liberaal, maar populair bij een groot deel van het ‘denkend’ deel van de kerk).

 

Een tweede klus die angstig snel naderbij komt is een studieconferentie in Australië (over ‘de kerk in de 21ste eeuw’) in de loop van januari en waarvoor ik een paar lezingen moet voorbereiden. Dat soort dingen laat ik niet graag tot de laatste weken liggen, dus moet zo langzamerhand het lees- en denkwerk wel gaan beginnen.

 

Maar het derde project dat de komende weken heel veel tijd blijft vragen is de voorbereiding van een boek dat de Nederlandse Unie rond maart/april 2011 hoopt te laten verschijnen. Het betreft een Nederlandse editie van het boek The Reign of God, van de hand van Richard Rice, waarin een systematisch overzicht wordt gegeven van de adventistische theologie. Daarin is vooral ook aandacht voor de vraag hoe de adventistische inzichten enerzijds verschillen van, maar anderzijds samenhangen met, de christelijke theologie in het algemeen. Eindelijk komt er dus een boek dat op een begrijpelijke, maar grondige manier voor kerkleden, maar ook vele anderen, uiteenzet wat adventisten geloven en waarom zij geloven wat zij geloven. Het wordt een gebonden boek van ruim 400 bladzijden.

 

In de voorbije maanden is de vertaling van de Engelse tekst gereed gekomen. Bert Nab, Roelof Upperman en ikzelf hebben alle drie een derde deel van het boek voor onze rekening genomen. Ik ben nu met de eindreactie bezig en met de aanpassing van literatuurverwijzingen en andere aspecten die speciaal op de Nederlandse editie betrekking hebben. Een grafisch ontwerper is begonnen met de vormgeving.

 

Ik ben nu al een paar maal met een stofkam door het gehele manuscript gegaan. Mijn vrouw leest op dit moment ook alles nog eens door—zij is buitengewoon goed in het opsporen van spelfouten en ontbrekende of overbodige leestekens, enz. Ik ga er op dit moment nog een keer doorheen om vooral de voetnoten en tekstverwijzingen te controleren. Over een paar weken gaat het product nog naar een aantal mensen met hertverzoek naar een aantal aspecten te kijken. En dan is het klaar voor de drukker.

 

Het is de bedoeling dat dit een boek wordt waar de kerk trots op kan zijn en dat uiterst zorgvuldig is samengesteld. Een paar dagen geleden droomde ik dat het boek van de pers kwam en dat ik, toen ik een eerste exemplaar in handen kreeg, meteen zag dat er een enorme drukfout in de titel op de voorkant van het boek stond. Dat is de nachtmerrie van iedereen die zich met de productie van boeken bezighoudt. [Maar ik heb besloten dit maar niet te interpreteren als een voorspellende droom. Ten slotte heb ik onlangs ook gedroomd dat mijn fiets gestolen was.  Dat klopt in ieder geval niet, want ik bezit al zo’n 25 jaar geen fiets!]  Maar, het blijft opletten!